Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sebkezelés

Rendezés:

Sebkezelés otthon - Tippek és trükkök a gyorsabb gyógyuláshoz

A mindennapi teendőink ellátása során óhatatlanul és érhetnek minket balesetek, amelyek a bőrfelület sérülésével járhatnak.

A sebkezelés szabályait követve egy átlagos sérülés körülbelül 6-8 hét alatt gyógyul be. Ha a seb elfertőződik és a gyógyulás elhúzódik, úgy már krónikus sebről beszélhetünk. Ebben az esetben ajánlott orvoshoz fordulni, aki segít a számunkra legmegfelelőbb sebkezelési módszerek és eszközök megtalálásában.

Az otthon is ellátható sebek esetében kiemelten fontos a sérült bőrfelület tisztítása és fertőtlenítése. Erre a célra kizárólag olyan fertőtlenítő készítményeket használjunk, amelyek alkalmazhatóak nyílt sebek esetében is.

Amennyiben nincs lehetőségünk sebfertőtlenítő szereket használni, langyos vízzel mossuk le alaposan a sérült területet és távolítsuk el a sebbe került nagyobb szennyeződéseket, például kisebb kavicsokat.

A következő lépés a sebkezelésben a vérzéscsillapítás. A felületi sérülések esetében általában hajszáleres vérzésről beszélhetünk, amely 5-10 percen belül magától is megszűnik. Amennyiben mélyebb vágást ejtettünk magunkon és nagyobb vérveszteséggel járó sérülést szenvedtünk értesítsük a mentőket és megérkezésükig fedőkötéssel próbáljuk csökkenteni a vérveszteséget.

A sebkezelés harmadik lépése a sérült felület védelme. A különböző kötszerek felszívják a vért és a seb gyógyulása közben keletkező sebváladékot, emellett védik a területet a fertőzésektől.

A különböző típusú sebekhez különböző kötszereket érdemes alkalmazni. Apróbb, felületi sérülések esetén alkalmazzunk sebtapaszt, szúrt vagy vágott sebek esetén a vérzéscsillapításhoz elengedheten eszköz a gyorskötöző pólya vagy sebpárna, égési sérülések esetén pedig jó szolgálatot tehet az égési sérülésekre kifejlesztett spray illetve a hidrogél típusú kötszerek.

Az oldal tetejére