Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sztóma rendszerek, sztómazsákok

A sztómák használata számos olyan kórkép esetén lehet szükséges, ahol az emésztő vagy kiválasztórendszer normális működése zavart szenved vagy a normális kiürítési útvonalak nem működnek megfelelően.
Rendezés:

Mi a sztóma?

A sztóma egy mesterséges kivezető nyílás a testfelszínen, amelyet műtéti eljárás során hoznak létre. Nagyságrendileg 30-40 mm átmérőjű, kör alakú nyílás a bőrön, amely minimálisan a bőr szintje fölé emelkedik. Kialakítása során a vastagbél, vékonybél vagy a húgycső bizonyos szakaszát vezetik ki a hasfalra.

A sztómák használata számos olyan kórkép esetén lehet szükséges, ahol az emésztő vagy kiválasztórendszer normális működése zavart szenved vagy a normális kiürítési útvonalak nem működnek megfelelően. Segítségével az érintett személy képes fenntartani az életfontosságú funkciókat és normális, tevékeny életet folytatni.

A sztómával élők sztómazsákokat használnak a kivezetett salakanyagok biztonságos és kényelmes gyűjtésére.

Milyen típusait különböztetjük meg a sztómáknak?

A kolosztómára vagy másnéven vastagbél-sztómára általában vastagbélrák, divertikulitisz vagy súlyos vastagbélbetegség kialakulása miatt van szükség.

Az ileosztómára vagy más néven vékonybél sztómára, abban az esetben lehet szükség, amennyiben a vékonybél alsó szakasza eltávolításra került vagy a vastagbélből kivett szakasz teszi indokolttá a beavatkozást.

Az urosztóma pedig a húgyhólyag vagy húgycső eltávolítása vagy nagy mértékű károsodása esetében válhat szükségessé.

Hogyan működik a sztómazsák?

A sztómazsák egy speciális tasak, amelyet a sztómán keresztül távozó anyagok (széklet vagy vizelet) gyűjtésére használnak. A sztómazsák egy zárt rendszer, amely lehetővé teszi az érintettek számára, hogy folyamatosan kezeljék és ürítsék a sztómát anélkül, hogy az anyagok közvetlenül a ruházatra vagy a bőrre kerülnének.

A sztómazsákok kialakítása illeszkedik a különböző sztóma típusokhoz, illetve igazodhatnak bizonyos életmódbeli sajátosságokhoz és igényekhez:

Léteznek zárható zsákok. Ezek a zsákok olyan zárral rendelkeznek, amely lehetővé teszi a zsák lezárását mielőtt az kiürítésre kerül. Ez segít elkerülni a kellemetlen szagokat és megakadályozza, hogy a távozó anyagok csere során a zsákon kívül kerüljenek.

Elérhetőek nyitott zsákok is. Ezek a zsákok nincsenek lezárva és gyakran használják, amikor azonnali hozzáférésre van szükség. A zsák egyszerűen üríthető, amikor az megtelt.

A piacon elérhetőek kolloid tapadású zsákok is. Ezek a zsákok kolloid alapú ragasztóval rendelkeznek, amely lehetővé teszi a biztonságos tapadást a bőrhöz, miközben megkönnyíti a sztómazsák cseréjét.

Beszerezhetőek átlátszó sztómazsákok is. Ezek olyan zsákok, amelyek átlátszó anyagból készülnek, így könnyen megfigyelhető a zsák tartalma anélkül, hogy le kellene venni.

A megfelelő sztómazsák kiválasztása fontos a kényelem, a biztonság és az életminőség szempontjából. Az érintett személyeknek szükségük lehet időre és tapasztalatra, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb típust és márkát. Az egészségügyi szakemberek, például a sztómaápolók segíthetnek az egyén szükségleteinek és preferenciáinak megfelelő választásban.

Mennyibe kerül a sztómazsák?

A sztómazsák ára jelentősen változhat a típustól, márkától, egyedi tulajdonságoktól illetve a kiszerelési egységtől függően.

A fent említett típusú sztómazsákok eltérő árkategóriákba tartozhatnak. Az eltérő méretek és befogadó kapacitások szintén befolyásolhatják a sztómazsák árát.

Azok a zsákok, amelyek extra tulajdonságokkal rendelkeznek, például szagzáró technológiával vagy speciális anyagokból készültek általában magasabb árkategóriába tartoznak.

Az oldal tetejére