Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kompressziós termékek: harisnya, térdharisnya, zokni, kompressziós ruházat

A kompressziós harisnyák különféle típusokban elérhetők, mint például a lágy kompresszió, közepes vagy erős kompressziós termékek. Ezek a harisnyák célzott nyomást gyakorolnak a lábakra, segítve a visszér és trombózis megelőzését vagy kezelését. A visszértágulat vagy más vénás problémák esetén a kompressziós harisnya segíthet az érszűkítésben és az egészséges vérkeringés fenntartásában. Az erősebb nyomás segíthet az ödéma vagy duzzanat csökkentésében.

Megelőző jelleggel viselve a kompressziós harisnya segíthet azoknak, akik hosszú ideig ülnek vagy állnak, minimalizálva a vénás problémák kialakulásának kockázatát. Az egészséges vérkeringés fenntartása kulcsfontosságú a lábszövetek és az erek optimális működéséhez, melyet a kompressziós harisnyák segíthetnek biztosítani.

Milyen esetekben ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya olyan terápiás ruhadarab, amelyet az orvosok általában az alsó végtagok vénás problémáinak, lábdagadás vagy a visszeresség kezelésére ajánlanak. Ezek a harisnyák nyomást gyakorolnak a lábakra, támogatva ezzel a vérkeringést, és segítve a vénás vér visszaáramlását a szív felé.

Az egészségügyi előnyök között szerepel a duzzanatok csökkentése, a lábakra nehezedő nyomás enyhítése, valamint a vénás rendellenességek és a lábfáradtság csökkentése. A kompressziós harisnya használata nemcsak a már kialakult problémák esetén javasolt, hanem megelőzésre is, különösen azok számára, akik álló vagy ülő munkát végeznek hosszú időn át.

A kompressziós harisnyát a reggeli ébredés után érdemes felvenni. Ilyenkor a lábak még pihentebbek, kevésbé jelentkezik a dagadás és fáradtságérzés. Fontos, hogy a megfelelő méretet válasszuk ki, mivel a túl szoros harisnya többet árt, mint használ. A személyre szabott méret kiválasztásához érdemes orvosunkkal vagy más szakértővel konzultálni.

A kompressziós harisnyákat 4 osztályba sorolhatjuk szorítóerejük alapján. Az első osztályba tartozó (11-22 mmHg) harisnyákat prevenciós célokra ajánlják, használatának nincs egészségügyi kockázata és receptre sem írható fel.

A 2-4. osztályba tartozó (23-32 mmHg) harisnyák nagyobb szorítóerőt képesek kifejteni, emiatt mindenképp szakorvos segítségét érdemes kérni a megfelelő méret kiválasztásában, receptre felírhatóak. Súlyos visszerek, trombózis kezelésére ajánlott a viselésük.

Rendszeres használatnál a 2-4 osztályba tartozó gyógyharisnyák esetében érdemes beszerezni egy felvételt megkönnyítő harisnyafelhúzó kesztyűt is.

A kompressziós harisnya viselése során fontos megfelelően felhúzni és eloszlatni a nyomást az egész lábon. Fontos, hogy ne csavarjuk vagy húzzuk túl a harisnyát, mert ez kellemetlen érzetet vagy nem kívánt egészségügyi hatásokat okozhat.

Emellett a kompressziós harisnyák nem csak hagyományos lábharisnyáknak tekinthetők. Manapság divatosabbá váltak a különféle színek és minták, így azok számára, akiknek a mindennapi élet során szükségük van rájuk, lehetőségük van a stílusukhoz igazítani ezeket a terápiás ruhadarabokat is.
Az oldal tetejére